Snabbmeny
Vår insikt är att olika instanser i samhället som skall hjälpa oss brukare till att leva som andra behandlar psykisk hälsa, psykisk ohälsa och autism som helt separata frågor och alla aktörerna verkar rädda för människor med det andra en eller andra tillståndet.
Autism och psykiska tillstånd
De vanligaste psykiska hälsotillstånden som uppstår hos autister är depression, ångestsyndrom och/eller tvångssyndrom. Detta belyser att det är viktigt med att tillgodose behovet av att psykiatrin, primärvården och habiliteringen har resurser som är utformade för och med autister.
Den reasersch vi gjort under åren visar tydligt att cirka 70 procent av personer med AST riskerar att drabbas av depression och svår ångest. Ändå så finns det som vi skrev ovan få platser där människor med AST kan få ett sammanhållet stöd vid psykisk ohälsa. Ofta bollas vi runt mellan olika instanse rdär vi själva skall söka efter stöd, på egen bevåg, vilket ofta ökar den psykiska ohälsa.
Med rätt stöd kan människor med autism återhämta sig från psykisk ohälsa, men det är mycket viktigt att det finns specialister till hands på plats för att stödja oss, när vi behöver stödet.
Hinder för behandling
Det finns många hinder som gör det svårare för autister att få rätt stöd till rätt psykiatrisk vård.
Dessa kan innefatta låg autismkompetens och förståelse hos psykologer, kommunikationssvårigheter (särskilt när en person är icke-verbal), sensorisk känslighet och brist på samordning och samarbete mellan psykisk hälsa, vanlig hälsa, funktionshinder och andra sektorer, inklusive utbildning, sysselsättning, rättvisa och bostäder.
Låg autismkompetens leder till att vårdpersonal bedömer en autistisk persons mentala hälsoproblem som en del av sin autism. När detta händer diagnostiseras eller behandlas individens psykiska hälsoproblem ofta inte korrekt, vilket resulterar i dåliga resultat för deras hälsa och välbefinnande.
Vad skulle behöva ändras ?
- Säkerställ att alla offentliga sjukhus och hälso- och sjukvårdsinrättningar har särskilda tysta utrymmen.
- Öka finansieringen till psykisk hälsa så att det finns kapacitet hos berörda instanser att tillhandahålla tjänster och stöd för autistiska personer med ett psykiskt tillstånd, när brukarna har behova av stöd.
- Ökad autismkompetens och förståelse, för att tillsammans med förbättrad servicekoordination och samarbete mellan olika sektorer.
Samuel säger
Jag är 26 år och är autistisk. När jag kände att jag inte mådde bra i somras och kände mig deprimerad och började självskada mig (riva mig på armen) så hörde jag av mig till habiliteringen och sa att jag inte mår bra och tror jag är deprimerad. Då fick jag till svar att habiliteringen inte kunde hjälpa mig för att det inte har något med min autism att göra!! (Hur kan dom säga/bestämma det)?!
Jag fick själv söka mig till vårdcentralen istället och fick mediciner.
Jag hörde av mig igen till habiliteringen senare för då ville jag få hjälp med att få tag på öronkåpor för jag är ljudkänslig och störs mycket av vissa ljud på jobbet och i vardagen men där fick jag samma svar: ”Nej, habiliteringen kan inte hjälpa dig med detta. Du får köpa det själv någonstans”.
Habiliteringen har aldrig hört av sig till mig och när jag hör av mig till dom är det alltid vara NEJ!
Jag har nu bestämt mig för att inte ha någon kontakt med habiliteringen mer för dom är värdelösa. Trodde habiliteringen var en verksamhet som skulle finnas för oss autister och som skulle hjälpa oss så våra liv blir enklare. Men dom vill aldrig hjälpa!!!
Dom är dock bra på att sätta mig (säkert andra autister också) i massa långa väntelistor men när vi verkligen behöver hjälp så skiter dom bara i det!!!!
AutismKompetens säger
Tyvärr ser det så ut idag, allt skall sökas på egen hand och få ger en stöd på vägen. Detta har vi också märkt av. Det verkar som att Habiliteringen, mer tror de pysslar med rehabilitering, än just habilitering.
En av oss sökte stöd hos Habiliteringen i juli 2020, fick ett meddelande om möte i Augusti 2021. De skyllde på pandemin och hänvisade vid akuta fall till vårdcentralen alt psykakuten. Detta trots att just habiliteringen enligt sitt uppdrag skall finnas som stöd vid förändringar och behov av t.ex nya rutiner.
Så vi kan förstå ditt beslut till fullo. Väntelistor är habiliteringens och andra instanser främsta expertis 2021.
//Karl och Mikael