Det är vanligt att många påtalar att Autism och NPF är en superkraft på en arbetsplats. Detta är en syn som visar upp en stor okunskap om förutsättningran som behövs för att företag skall kunna få del av denna påstådda ”superkraft”.
”Jag klarar inte av att jobba 100 % utan att bli utbränd.”
Nu har Attention kommit med en rapport (pdf) som bygger på att de frågat sina medlemmar om detta med arbete och NPF. För att den som lever med Autism och NPF skall bli utsatt för såväl diskriminering på svensk arbetsmarkand så behöver det göras en del insatser.
Några av dessa är:
- Företag behöver börja att rekrytera för ökad mångfald på alla arbetsplatser.
- Arbetsförmedlingen behöver ge helt individuellt anpassade insatser från dag 1 i arbetslöshet.
- Fackförbund och Arbetsgivarorganisationer behöver ta ett ansvar för att motverka fördomar.
Rapporten tar bl a upp
Majoriteten (51%) av de svarande i enkäten som rapporten bygger på vågar inte att berätta om sin diagnos till en arbetsgivare. Ovan på detta så upplever 37% av dem som svarade att de känt negativa attityder från arbetsgivaren.
”Nästan 20 procent av dem som deltagit i undersökningen uppger att de blivit av med sitt arbete på grund av sin funktionsnedsättning.”
Det är bara 27% som upplever att sin diagnos är en stor eller viss tillgång i arbetslivet. Att kunna hyperfokusera, ”tänka utanför boxen” eller hålla ett högt tempo är helt klart förmågor som är bra att ha och som efterfrågas i arbetslivet. Förutsätter att alla berörda parter få vertyg för att hantera dem, i annat fall blir den med Autism eller NPF ofta utbränd.
”Problemet med min diagnos är att jag kör 250 % och bränner ut mig… tappar kontrollen och kraschar! Gång på gång.”
69% uppger att deras diagnos upplevs av den själva som en nackdel på jobbet. Det är svårt med relationerna på jobbet, missförstånd uppstår lätt från de neurotypiskas sida. Oftast är det arbetsmiljön som brister, då en stökig arbetsmiljö gör det svårt för de som är ljud- och intryckskänsliga att prestera sitt absoult bästa & vara den ”stjärna” som de förväntas vara.
Sedan ser vi att Funktionsrätt Sverige tar upp detta med reformeringen av Arbetsförmedlingen. IFAU har kommit fram till att det som nu sker med Arbetsförmedlingen är dåligt underbyggt.
Lämna ett svar