Det absolut mest ”förbjudna” som finns för en kognitivt anpassad arbetsmiljö är det öppna kontorslandskapet. Det som ofta införs för att öka samarbete och effektiviteten. Ofta behöver den med en kognitiv funktionsnedsättning liknande som en introvert, men med individuella anpassningar.
De företag som gör rätt när de skapar en hjärnvänlig arbetsplats kommer i samma steg skapa en arbetsmiljö för minskad stress. De utmaningar som oftast finns för den med kognitiv funktionsnedsättning är de nedanstående:
- Språk
- Exekutiva funktioner (exempelvis arbetsminne)
- Minnesfunktioner (episodiskt och semantiskt minne)
- Spatiala funktioner (exempelvis orientera sig i en miljö, igenkänning av föremål)
- Snabbhet
- Uppmärksamhet
- Emotion/social kognition
- Mental trötthet
- Globala kognitiva förmåga/intelligens
De strategier som är bra för personer med kognitiv funktionsnedsättning optimerar arbetsmiljön för alla. Det gör att den ökade kostnaden som det ofta hänvisas till blir till en investering, för att få personal som mår bra och inte är sjuka i onödan.
- Sensorisk förstärkning – göra information tillgänglig för medvetna processer.
- Exempel: text till tal eller tal till text-omvandling.
- Tydlighet – öka kontraster, minska brus/buller, minska nödvändig information till ett minimum, minska rörighet.
- Exempel: undvika öppna kontorslösningar, stäng av musik i gemensamma miljöer, inga onödiga skyltar eller anslag, röj arbetsplatsen ofta.
- Multimodalitet – både text och bild, erbjud gärna haptisk information (via beröring) om möjligt.
- Exempel: Komplettera instruktioner med videoklipp.
- Kontextuellt stöd (stöd genom sammanhang) – utnyttja enkla och tekniskt avancerade hjälpmedel, struktur, utnyttja kunskaper, utnyttja intressen.
- Exempel: Använd kalender och påminnelser, checklista, för dagbok, schema för arbetsdagen, tydliga instruktioner, fokusera arbetet på det man vet mest om. Fokusera arbetet på det man tycker är roligt.
- Träning – återerövra förlorade förmågor.
- Optimal ansträngning – hitta en balans mellan aktivitet och vila. Öka vitalkapaciteten.
- Exempel: vila före en uppgift, en fast egen arbetsplats, vilrum, fysisk aktivitet.
Samtidigt är det viktigt med flexibilitet när det gäller arbetstider, lathundar och tydliga skriftliga instruktioner, användarvänlig utrustning, god mötesstruktur med protokollföring och möjlighet att arbeta ostört och ta återhämtningspauser nämns bland annat.
Ta även del av en kunskapssammanställning från Arbetsmiljöverket.
[…] kommer lite råd och tips om hur ni kan skapa grund för öka mångfalden på er arbetsplats, för vid nästa rekrytering ta ett ökat […]