Många individer med AST svarar på visuella stimuli helt annorlunda än någon utan AST. På grund av av att många har en överkänslighet så föredrar de ofta saker som är enkla.
Färger
Att ha bra färgkontrast är i allmänhet bättre för alla och det kommer att förbättra tillgängligheten avsevärt. För att göra det ännu bättre för personer med AST, använd mjuka, milda och lätta omättade jordfärger när det är möjligt. Ett kontrastförhållande på minst 4,5: 1 för standardtext och 3: 1 för stor text är att föredra. // Ett verktyg för detta är WebAIM
Bilder & Grafik
Människor med AST kan lätt bli distraherade av information som de inte tycker om, vilket gör att de kommer försöka att undvika informationen genom att inte titta på dem. Detta gäller också för alla andra, men det kan vara mindre allvarligt. Använd därför enkel grafik för att förbättra läsbarheten. Undvik att använda bakgrundsbilder och med text ovanpå. Använd istället en helfärgad bakgrund.
- Använd enkel grafik och undvik att använda abstrakta bilder
- Undvik att använda bakgrundsbild
- Eliminera element som ”sticker ut” för mycket
- Använd grafik tillsammans med text för att kommunicera meddelanden
Typografi
Använd helst teckensnitt av typen Sans-serif som ger en modern, ren och vänlig känsla. Serif-teckensnitt har små fotliknande streck som kallas ”Serif” som sträcker sig från bokstäver. Teckensnitt av typen Sans-serif är mer läsbara och ökar därmed tillgängligheten än serif-teckensnitt på en skärm. Personer med AST kan serif lägga till fler distraktioner.
- Presentera text i en enda kolumn
- Överlappar inte transparenta bilder och text
Whitespace
Gör vitt mellanrum som din bästa vän i din design. Vitt mellanrum ger ”andningsrum” för användaren och ger definierade utrymmen för olika delar av gränssnittet. Element i det vita mellanrummet är t.ex.
- Marginaler
- Olika utrymmen kring grafik och foton
- Bokstavsavstånd
- Linjeavstånd, mellanrum mellan kolumner
- Mellanslag och olika sektioner på en sida
Navigering / Menyer
Symboler och samordnade färger kan förbättra navigationen. Detta eftersom individer med AST har enklare att hitta när det finns ett tydligt mål.
- Sträva efter enkla, tydliga menyer
- Ange på varje sida tydligt var användaren befinner sig
- Stöd navigering med mus eller tangentbord
CTA (call-to-action)
Håll ditt gränssnitt rent och enkelt. Ge korta, lättanvända anvisningar & instruktioner.
Gränssnitt
Håll ditt gränssnitt enkelt och rent, ge korta, enkla att följa bruksanvisningarna i varje steg.
Vid felmeddelanden
Om något går fel, till exempel en 404-sida, ett fel eller om det tar för lång tid att ladda sidan, ge tydliga meddelanden. Människor med AST kan vara lättpåverkade av sådana situationer, så det är viktigt att behandla dem med empati.
Anpassningsbart gränssnitt
AST är ett spektrumtillstånd som innebär att dessa individer har ett stort antal gillar och ogillar baserat på deras sensoriska nivåer. Därför är det viktigt att det går att anpassa webbplatsen.
Tillåt anpassning av:
- typsnitt och storlek
- radavstånd
- teman för text
- bakgrunds- och förgrundsfärger
Även om bra användargränssnittsdesign är viktigt för alla produkter eller webbplatser är det ännu viktigare när man utformar för individer med en diagnos inom autismspektrum.
Rekommendationerna ovan kommer alla från olika forskningsresultat.
Lämna ett svar