Det bör vara väl känt för de allra flesta att människor som lever med en diagnos inom autismspektrum har någon sensorisk känslighet av något slag, som är mer än vad neurotypiska har. Alla är olika, så det gäller att fråga individen.
Semestertider är tänkta att vara en tid av glädje och samvaro, men för familjer med neurodivergenta familjemedlemmar så kan det medföra unika utmaningar att sätta ihop en autismvänlig ledighet.
Valfri högtid med olika firanden kan vara överväldigande för autister, vilket gör att familjemedlemmar känner sig oroliga och osäkra på hur de ska navigera den här tiden på året. Att skapa en inkluderande och stödjande miljö är avgörande för allas välbefinnande.
Tydlig kommunikation
Tydlig kommunikation är avgörande för den som lever med autism. Under de tiderna på året där det är olika firanden så finns det ofta många nya och spännande upplevelser som kan vara överväldigande för autistiska individer.
För att lindra all oro eller förvirring är det viktigt att använda ett tydligt och kortfattat språk när man förklarar semestertraditioner eller planer. Förklara tydligt vad som kommer att hända, dela upp det i så mycket eller så lite detaljer som krävs för att skapa minskad oro.
Visuella stöd
Förutom verbal kommunikation kan visuella stöd vara en enorm hjälp för att öka förståelsen och minska stress. Dessa visuella hjälpmedel kan ge mer av konkret av vad som kan förväntas, och hjälper den med autism att navigera genom festligheterna mer bekvämt.
Bekanta rutiner och förutsägbart schema
De som lever med en diagnos inom autismspektrum trivs i allmänhet med rutin och förutsägbarhet, vilket gör det viktigt att införliva välbekanta rutiner i ett autismvänligt firande.
Även om viss flexibilitet kan krävas, försök att upprätthålla regelbundna måltidstider och andra dagliga ritualer så mycket som möjligt. Denna stabilitet ger en viktig känsla av säkerhet för den anhöriga mitt i spänningen under firandet.
Att dela ett schema med i förväg spikade hålltider för olika aktiviteter kommer att tillåta dem att mentalt förbereda sig för varje händelse och övergå smidigt mellan aktiviteter.
Sensoriska pauser och tysta utrymmen
Den sensoriska överbelastning som många autister upplever kan intensifieras under den livliga atmosfären av julsammankomster. Att stödja er anhörigas sensoriska system och se till att det inte når bristningsgränsen bör vara din absoluta prioritet.
För att förhindra härdsmälta eller sensoriska överbelastningsepisoder hos er anhöriga med autism, uppmuntra till regelbundna sensoriska pauser under dagen. Dessa pauser ger möjligheter för ditt barn att ladda om i en lugn miljö.
Se till att det finns tysta utrymmen där ni är, så er anhöriga kan dra sig tillbaka om den blir överväldigad av buller eller stimulans.
Några råd till den med egen diagnos inom autismspektrum
- Planera in återhämtning: Om du spenderar t.ex jul eller påsk i sällskap med fler personer än du är van vid, se till att du planerar in egentid, åtminstone en gång om dagen – oftare om det behövs. Berätta för andra att du planerar att du kan komma att gå undan (och ladda batterierna) när allt blir för mycket.
- Se till att kunna filtrera bort buller etc. Ha minst ett par öronproppar till hands. Den typen av öronproppar som ofta används av musiker. De gör att du kan höra vad som sägs, samtidigt som du skär bort det värsta överskottsbullret.
- Tänk på hur dina vardagliga rutiner kommer att kunna påverkas av helgens aktiviteter. Försök att förutse eventuella känslor av obehag.
- Försök att någon gång under varje dag att få komma ut och få frisk luft och egentid. Frisk luft och motion kommer kunna göra underverk emot eventuell stress! Det är också en stor ursäkt att fly från pressen i det sociala sammanhanget.
- Se till att kunna sova ordentligt innan helgens festligheter och efteråt.
Det absolut viktigaste, informera andra om dina behov. För det är dina behov och ditt helg som skall bli lika bra som andras.
[…] sensoriska skillnader: Många personer med autism och ADHD har ofta en sensorisk känslighet som kan påverka deras dagliga liv. Var uppmärksam på potentiella triggers, såsom höga ljud, […]