Det finns flera frågor som återkommer till oss med jämna mellanrum. NPF i arbetslivet är en sådant sak som ofta återkommer. Så nu tänkte vi svara generellt på några av dom. Med stor sannolikhet beror detta på att vi bl a fått ett nyord av Neurodiversity.
För att kunna förstå och stödja personer med autism och ADHD i arbetslivet krävs ett skifte i perspektiv från att se olikheter som brister till att uppskatta dem som unika styrkor och perspektiv. Här ligger mycket av det arbete, där ni behöver börja för att nå en hållbar framgång.
Ni behöver börja med att utbilda er själv om autism och ADHD och samtidigt uppmuntra andra att göra detsamma. Dela korrekt information, för att på det sättet skingra missuppfattningar bland alla i er verksamhet. Detta är viktiga för att skapa en ökad förståelse och en mer inkluderande arbetsplats, företagskultur och därmed ett mer inkluderande samhälle.
Snabbmeny
- Hur kan ni bäst förstå och stödja personer med autism och adhd?
- Hur ni kan ta tillvara på styrkor och resurser, men samtidigt stödja personens utmaningar?
- För att ni i er verksamhet skall kunna få del av den ökande produktiviteten
Tänk på att NPF är ett flertalet olika diagnoser. NPF inkluderar diagnoser som adhd, autism, adhd, språkstörning och Tourettes syndrom.
De vi tar upp här är två av de fem, autism (Aspergers) och adhd.
Hur kan ni bäst förstå och stödja personer med autism och adhd?
Omfamna neurodiversitet: Inse att autism och ADHD är olika sätt att tänka och bearbeta information, inte funktionsnedsättningar. Omfamna mångfalden av mänskliga erfarenheter och fira de unika talanger och perspektiv som personer med autism och adhd tillför bordet.
Aktivt lyssnande och tydlig kommunikation: Kommunicera öppet och ärligt med personer med autism och ADHD. Var uppmärksam på deras ickeverbala signaler och använd ett tydligt, direkt språk. Ge tid för bearbetning och svara tålmodigt på deras kommunikation.
Erkänn individuella skillnader: Autism och ADHD manifesterar sig på många olika sätt, så undvik att göra antaganden om hur någon med dessa tillstånd är. Varje individ är unik och deras behov och preferenser kommer att variera.
Respektera sensoriska skillnader: Många personer med autism och ADHD har ofta en sensorisk känslighet som kan påverka deras dagliga liv. Var uppmärksam på potentiella triggers, såsom höga ljud, starkt ljus eller starka lukter. Erbjud stöd för att hantera sensorisk överbelastning.
Struktur och rutin: Ge tydliga förväntningar och struktur för att hjälpa personer med autism och ADHD att känna sig mer bekväma och organiserade. Upprätta rutiner för dagliga aktiviteter, tillhandahålla visuella scheman och erbjuda stöd för att hantera övergångar.
Bemyndigande och självbestämmande: Uppmuntra personer med autism och ADHD att göra sina egna val och ta ägarskap över sina liv. Stöd deras självständighet, för det är först då ni kommer få del av den stora lojalitet som finns hos dessa människor.
Ta stöd av olika instanser i samhället: Ta kontakt med professionella som stödjer personer med autism och ADHD. Dela erfarenheter, resurser och strategier för att bygga ett starkt stödnätverk.
Hur ni kan ta tillvara på styrkor och resurser, men samtidigt stödja personens utmaningar?
För att ni så effektivt som möjligt skal kunna stödja individer med autism eller ADHD så är det avgörande att ni kan känna igen och utnyttja deras styrkor och samtidigt ge aktivt stöd till att ta itu med deras utmaningar.
Se till att kunna dra nytta av de styrkor som kommer med ”ett annat sätt att tänka”.
Kreativitet och innovation: Många individer med autism eller ADHD har exceptionell kreativitet och problemlösningsförmåga. Vårda och ta tillvara på deras förmåga att tänka utanför boxen och ta fram innovativa lösningar.
Uppmärksamhet på detaljer: Förmågan att fokusera på specifika detaljer kan vara en värdefull tillgång inom olika områden, från vetenskaplig forskning till noggrant hantverk.
Mönsterigenkänning: Deras ökade känslighet för mönster kan göra dem skickliga på att analysera komplex information och identifiera mönster som andra kan missa.
De utmaningar ni kan tänkas behöva ge stöd inom är beroende på individens unika behov, men det finns några generella utmaningar som de absolut flesta har som lever med autism och adhd.
Sensorisk känslighet: Var uppmärksam på deras sensoriska triggers och ge stöd för att minimera obehag. Det kan handla om att använda öronproppar, brusreducerande hörlurar eller att bära solglasögon i ljusa miljöer.
Sociala interaktionsutmaningar: Erbjud social kompetensträning för att hjälpa dem att utveckla effektiva kommunikations- och relationsbyggande färdigheter.
Verkställande funktionssvårigheter: Tillhandahåll strategier för att hantera organisation, tidshantering och slutförande av uppgifter. Visuella hjälpmedel, checklistor och påminnelser kan vara användbara verktyg.
Hyperaktivitet och impulsivitet: Implementera beteendeinsatser och hanteringsmekanismer för att hantera hyperaktivitet och impulsiva beteenden. Detta kan innefatta träning, avslappningstekniker och tydliga regler och förväntningar.
För att ni i er verksamhet skall kunna få del av den ökande produktiviteten
Skräddarsydda insatser: Individuella tillvägagångssätt är helt avgörande för att ami skall kunna ta itu med specifika utmaningar och samtidigt utnyttja styrkor. Tänk på individens unika behov och preferenser när du utvecklar stödstrategier.
Bemyndigande och självförespråkande: Uppmuntra individer att utveckla färdigheter i självförespråkande så att de effektivt kan kommunicera sina behov och preferenser.
Samverkan mellan yrkesverksamma och andra aktörer: Samverkan mellan yrkesverksamma, stödinstanser och vårdgivare är avgörande för att skapa ett sammanhållet stödsystem som adresserar både styrkor och utmaningar.
Rapport om hur ”att kunna vara sig själv” kan ge ökad produktivitet
Samhällsengagemang och stödgrupper: Uppmuntra individer att få kontakt med andra i liknande situationer genom communitygrupper eller onlineforum. Att dela erfarenheter och stöd kan främja en känsla av tillhörighet och motståndskraft.
Fira framsteg och prestationer: Erkänn och fira deras prestationer, både stora och små. Denna positiva förstärkning förstärker deras styrkor och motiverar dem att fortsätta lära sig och växa. Vilket kommer få hela företaget att växa.
Ta stöd hos de anställda inom er verksamhet som har egen diagnos för att bygga er verksamhets Employer Branding inför framtids rekrytering. Låt personerna med egen diagnos berätta hur de själva upplever ert stöd och hur de gillar att jobba hos just er. Ni måste våga detta för att slippa bli förknippade med Diversity Washing framöver.
[…] NPF-vänlighetenTänk företaget som just kommit på att de kan kommunicera att de har en NPF-vänlig arbetsplats. Det kommuniceras ut att här är alla välkomna, utan en tank på att NPF är 5 olika […]