Vi har noterat att det finns många som tror att bara de anpassar en arbetsplats för det som benämns högkänslig person (HSP). Då kommer de på samma gång ha gjort tillräckligt för att kunna hävda i sin kommunikation att de minsann kan inkludera den med högfunktionell autism (Aspergers).
Riktigt så enkelt är det inte, utan det behövs mer än så för att kunna hävda att ”alla är välkomna” inom ert företag. Visst det finns likheter, men också större olikheter av de behov som finns av såväl stöd som anpassningar mellan högkänslig person (HSP) och individer med högfungerande autism (Aspergers).
Note :: Att vara en HSP är inte på samma sätt som att leva med högfunktionell autism. Detta för att autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket HSP inte är. Att vara en högkänslig person är inte en diagnos eller ett medicinskt tillstånd. Därav så finns det inget som tvingar ett företag att göra anpassning på samma sätt som det gör enligt arbetsmiljölagen när en anställd har autism eller annan funktionsnedsättning.
Likheter och olikheter
De direkta olikheterna som gör att ni som företag måste kunna se och anpassa för varje enskild invigds unika behov. Om ni vill få tillgång till de positiva egenskaper och förmågor som kommer med dessa olikheter gentemot den stora majoriteten neurotypiker.
Högkänslig person (HSP)
- Tillgång till en tyst arbetsyta eller brusreducerande hörlurar för att minimera sensorisk överbelastning från brus.
- Flexibilitet i arbetstid eller möjlighet att arbeta på distans för att undvika stressiga pendlingar eller alltför stimulerande miljöer.
- Tydlig och respektfull kommunikation för att förebygga missförstånd och minska oro.
- Tillåter regelbundna korta pauser för att hantera stress och ladda om.
- Tillgång till ett medarbetarassistansprogram (EAP) eller en stödjande handledare som förstår och respekterar deras känslighet.
- Tydliga förväntningar och hanterbar arbetsbelastning för att undvika att känna sig överväldigad.
- Kontroll över belysning, temperatur och dekoration av arbetsytan för att skapa en bekväm miljö.
Högfungerande autism (Aspergers)
- Tydliga rutiner, strukturerade uppgifter och förutsägbara scheman för att minska oro.
- Ge detaljerade, entydiga instruktioner och förväntningar.
- Användning av visuella hjälpmedel, skriftliga instruktioner och checklistor för att hjälpa dig att förstå uppgifter och förväntningar.
- Justeringar för sensorisk känslighet, som att ge ett tyst utrymme eller tillåta användning av brusreducerande hörlurar.
- Träning i sociala färdigheter, mentorskap eller ett kompissystem som hjälper dig att navigera i sociala interaktioner.
- Flexibilitet i arbetstider eller alternativ för distansarbete för att tillgodose individuella behov och minska stress.
- Utnyttja en individs speciella intressen och styrkor i sin arbetsroll för att öka engagemanget och produktiviteten.
De direkta olikheterna gör att det även finns likheter som nedan.
De generella likheter som finns
- Både HSP:er och individer med Aspergers drar ofta nytta av en arbetsyta som minimerar sensorisk överbelastning.
- Båda grupperna behöver vanligtvis tydlig, direkt och respektfull kommunikation för att trivas.
- Flexibilitet när det gäller arbetstider eller förmågan att arbeta på distans kan gynna både HSP:er och individer med Aspergers.
- Båda grupperna har stort behov av mentorer/handledare som är förstående, tålmodiga och villiga att tillhandahålla de nödvändiga anpassningarna.
Sammanfattningsvis så går det att säga att medan det finns unika behov för både högkänsliga personer och individer med högfungerande autism (Aspergers), så måste betoningen ligga på att skapa en stödjande, förstående och flexibel arbetsmiljö som är helt avgörande för båda grupperna.
Saga säger
Vänta lite här, jag är högkänslig och känner inte att jag behöver tydliga instruktioner eller en mentor. Jag är duktiga på att organisera sitt egna arbete och behöver ingen micromanaging. Jag behöver heller inte korta pass med en massa pauser. Dock vill jag få arbeta i lugn och ro, ha eget kontor där inte kollegor avbryter mitt arbete.