Dagens arbetsmarknad är inte skapade för människor med en diagnos inom autismspektrum. Detta gör att idag så drabbas ofta många människor med autism av utbrändhet, när de väl kommer in på arbetsmarknaden.
Anledningen till detta är att många tror på fullt allvar att autism är enbart en superkraft. Det som många missar är att det finns en svart baksida också, som kommer med att den som lever med en osynligt funktionsnedsättning likt autism alltid behöver maskera sina behov för att kunna ha ett arbete. Att ständigt behöva gå runt och dölja sina behov drar massor av energi och leder väldigt ofta till just utbrändhet.
Autistisk utbrändhet, Autistisk utmattningssymptom
Autistisk utbrändhet är att beskriva som en intensiva fysisk, mental eller känslomässig utmattning, ofta åtföljd av en förlust av färdigheter, som vissa vuxna med autism upplever. Många autister säger att detta med att då får en autistisk utbrändhet främst är en effekt av att behöva navigera i en värld som är designad för neurotypiska människor.
Liksom många aspekter av autism varierar utbrändheten, när den uppstår, mycket från person till person. Vissa autister upplever det som en överväldigande känsla av fysisk utmattning. Den med autism kommer kunna ha svårare att hantera sina känslor än vanligt och kan komma att vara benägna att få utbrott av sorg eller ilska.
Utbrändhet kan även visa sig som intensiv ångest eller bidra till depression eller självmordsbeteende. Det kommer kunna innebära en ökning av de ”drag” som anses känneteckna autism såsom repetitiva beteenden, ökad känslighet för sensoriska input eller svårigheter med förändring.
När en människa som lever med Autism drabbas av autistisk utbrändhet så kännetecknas den perioden av genomgripande, långvarig (vanligtvis 3+ månader) utmattning, funktionsförlust och minskad tolerans mot stimulans.
Vad orsakar autistisk utbrändhet?
Autistisk utbrändhet är oftast en konsekvens av att behöva maskera, en strategi där autistiska personer härmar neurotypiskt beteende genom att använda ”skript” för småprat, tvinga sig själva att ta ögonkontakt eller undertrycka repetitiva beteenden. Dessa strategier kan hjälpa autister i deras jobb och relationer men kräver enorma ansträngningar.
Till exempel kan en autistisk person behöva vifta med händerna (eller annat beteende som släpper på stressen) för att hålla sig lugn i en hektisk miljö, men blir tillsagd eller tränad med beteendeinsatser att inte använda de beteenden den har behov av. Att t.ex begränsa de flaxande händerna kan leda till autistisk utbrändhet med tiden.
Det kan också bero på sensorisk överstimulering, såsom en bullrig busspendling; exekutiv funktion krav som att behöva jonglera för många uppgifter samtidigt; eller stress i samband med förändring.
För att förebygga en ”Autistisk utbrändhet”
Det finns stöd som generellt behövs för att företag skall kunna ta del av de ”superkrafter” som den som lever med autism skall kunna besitta. Ert företag behöver kunna tillgodose det som individen efterfrågar.
En bra början är att minska stress, ge möjlighet för tillräcklig återhämtning och att sätta in andra förebyggande anpassningar kommer hjälpa individen att hantera så det blir längre mellan tillfällen för autistiska utmattningssymptom.
De generella anpassningar som oftast behövs är ::
- Tillåt flexibla arbetstider och/eller distansarbete för att tillgodose varierande energinivåer och sensorisk känslighet.
- Tydliga, kortfattade instruktioner och relevanta förväntningar. Använd t.ex skriftlig kommunikation för att komplettera muntliga instruktioner.
- Upprätthåll ett förutsägbart schema för att minska ångest och öka känslan av kontroll.
- Skapa en arbetsyta som så längt det är möjligt minimerar sensorisk överbelastning.
- Uppmuntra och tillåt korta pauser, när det behövs, för att hantera stress och förhindra överbelastning.
- Dela upp uppgifter i mindre, hanterbara steg och ge realistiska deadlines.
- Erbjud/skapa tillgång till en mentor som förstår autism och kan på daglig basis ge vägledning och stöd.
- Ge möjligheter till kompetensutveckling och professionell utveckling skräddarsydd efter individuella styrkor och behov.
- Säkerställ en varaktig tillgång till mentala hälsoresurser, inklusive rådgivning och stresshanteringstekniker.
- Inse att sociala interaktioner kan vara utmanande och ge alternativ eller stöd för nätverkande och teamsamarbete.
Kom ihåg att det är de utan diagnos som skall anpassa sig och inte kräva flexibilitet av den med diagnos. För den med en diagnos har det av en anledning, en anledning som inte uppfylls av de utan en diagnos.
Hur kan en kollega hjälpa den som har utvecklat autistisk utbrändhet ?
- Förstå att deras resurser är låga för tillfället. Anpassat schema är nödvändigt för att de ska komma ur sin utbrändhet.
- Om de behöver mer utrymme eller tid ensam, ge dem utrymme och ensamhet när det behövs.
- Tro på kollegan med autism när de erkänner att de kämpar, även om du har sett dem slutföra en uppgift eller ett ansvar tidigare.
- Använd deras föredragna kommunikationsmetod – de kan ha svårt att prata men kan enkelt hantera att skriva eller skicka sms/e-post.
- Förstå att ”beteende är kommunikation”, och ökad härdsmälta, oreglering eller svårigheter med känslomässig reglering är tecken på utbrändhet.
[…] Autistisk utbrändhet är att beskriva som en intensiva fysisk, mental eller känslomässig utmattning, ofta åtföljd av en förlust av färdigheter, som vissa vuxna med autism upplever. […]